یاس آب به طور سنتی در ایران به نام گلاب شناخته می شود و از دیرباز در مراسم مذهبی استفاده می شده است.ترکیب شیمیایی گلاب با استفاده از حلالها و روشهای استخراج مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. اجزای اصلی هیدروسول موجود در اتانول به عنوان حلال عبارت از فن اتیل الکل این اجزاء همچنین با استفاده از تقطیر با آب گزارش شده اند.
همچنین از تقطیر عصاره گیری همزمان برای شناسایی ترکیب گلاب جامه استفاده شده است. در ایران، گلاب به طور سنتی و صنعتی با تقطیر تولید میشود و معمولاً حاوی 10 تا 50 درصد روغن گل رز است.
اسانس های مصنوعی یا اسانس های دیگر گیاهان معطر برای کاهش هزینه های تولید گاهی به این محصول اضافه می شود. این عمل به وضوح کیفیت محصول نهایی را کاهش می دهد، که نشان دهنده کاهش مقدار فن اتیل الکل به عنوان ترکیب مهم است.
در روشهای تقطیر مرسوم برای تولید گلاب، این ترکیب به دلیل حلالیت زیاد در آب به فاز آبی منتقل میشود و معمولاً مقدار کمی از الکل فنتیل در اسانس فرار باقی میماند.مطالعه حاضر ترکیب شیمیایی نمونههای 10 برند مختلف گلاب خریداری شده از بازارهای داخلی ایران را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
ده برند مختلف گلاب از بازار محلی شیراز در استان فارس خریداری و به عنوان نمونه مورد استفاده قرار گرفت. نمونه ها از 1 تا 10 شماره گذاری شدند. نمونه 8 به روش تقطیر صنعتی و مابقی با روش تقطیر سنتی تولید شد.
اسانس کلیه نمونه ها با استفاده از دستگاه استخراج مایع در دو مرحله برای هر نمونه استخراج شد. ابتدا 500 میلیلیتر از نمونه با 500 میلیلیتر پترولیوم اتر به عنوان حلال مخلوط شد. حلال به مدت 150 دقیقه تا دمای 45 درجه سانتیگراد گرم شد و اسانس ها از فاز آبی به فاز نفت-اتر تبدیل شدند.
بقایای فاز آلی از مرحله اول حذف شد و مقدار اضافی (500 میلی لیتر) نفت-اتر تازه وارد سیستم شد. در مورد مرحله اول، به مدت 150 دقیقه گرم شد. این مرحله برای افزایش عملکرد اسانس در فاز آلی انجام شد.
اسانس استخراج شده برای هر نمونه در یک اواپراتور دوار پایه مجهز به پمپ متمرکز شد. در این فرآیند، 500 میلیلیتر پترولیوم اتر حاوی اسانس تا دمای 40 درجه سانتیگراد حرارت داده شد و با چرخش موتور پمپ با سرعت 60 دور در دقیقه وکیوم شد، نفت-اتر تبخیر شد و عصاره باقی ماند.
بدون دیدگاه